divendres, 2 d’abril del 2010

Primavera, Setmana Santa, Bruyols i Peixetada,

Amb la primavera també arriba la Setmana Santa, avui és Dijous Sant, i la tradició de fer Brunyols, com es diu per l’Empordà i al Pla de l’Estany. En altres llocs en diuen Bunyols.

Aquí començant els preparatius, i posant-t’hi entre altres ingredients la matafaluga. Quina paraula més intrigant i sonora, aquesta “matafaluga” . A mi sempre m’ha agradat. I la seva utilitat és per donar-li gust i aroma.


El meu germà que m'explica alguna cosa i jo bé que me'l escolto.
Els Guardians de la casa.
Els colors de la primavera.
La Mussola saludant per la finestra.
Començant a fer la pasta. Afegint els ingredients. "La Matafaluga " també.
Continuant amb les pastetes.
La pasta un cop acabada, a la vora del foc per que llevi aviat. Amb el llevat de força, gaire bé es doble el tamany amb poc més d'una hora.

Aquí ja a punt per anar tallant i a la paella a coure.
Començant a preparar la pasta per coure .
El meu fill David també ajudava a fer els brunyols.
Jo, quan anava a donar el meu vist i plau als primers que sortien de la paella.
La pasta a punt i esperant que l'oli de la paella s'escalfi.
Jo, com que no podia ajudar, em vaig posar a llegir una llibreta escrita per una meva tia, que després de 70 anys, ha escrit les seves memòries de la guerra civil. Per cert, per mi, amb molt d'encert amb la manera com ho explica. Seria digne de portar a una editorial i de fer una publicació.
Una bona part de fets.
A la paella.
Passant-los per un bany d'anis rebaixat amb aigua.
Divendres Sant, fent la peixetada a la barraca d'en Juandó
El Xef de cuina servint els plats.
La llar de foc que fa sempre bona companyia.
Tota la colla.

8 comentaris:

  1. Madre mía cuantos Brunyols ( si sobra alguno avisa ),alguna vez hemos hecho,ayer compré unos cuantos en la panadería de al lado de casa que los hacen estupendos.
    Es encantador ver personas disfrutar de momentos inolvidables.
    Saludos Llop y vigila la dieta jajaja!

    ResponElimina
  2. A veure si m´en guardeu uns quants.... només de veure tants bunyols em vénen ganes de menjar-ne ! :-)
    Bona Pascua.

    ResponElimina
  3. apa quina bona pinta, noi!!
    els brunyols..divins!
    tal i com els feiem a casa.i fan molt bona cara.
    jo com l'antonio:si en sobra algun,fes un crit.

    (o potser millor no...que aixo s'enganxa a la cadera que dona gust..jejejej)

    pero millor es encara la foto de tot el grupet
    feu molt de goig,

    bones pasques!

    ResponElimina
  4. I regats amb ratafia no? Això sí que és una bona Semana Santa!!!jejej

    ResponElimina
  5. Gràcies a tots pels vostres comentaris.
    Es que a mi m'agraden molt els brunyols, i al matí per esmorzar ben regats amb cava ben fresc son "bocata di Cardinale" I quan jo era petit sempre el primer que sortia havia de ser per mi.

    ResponElimina
  6. Me he quedado un rato pensando... brunyols? le he preguntado a mi madre... y nada, y ahora he caído... buñuelos!!! jajajaj me encantan!

    Y lo de "matafaluga", aquí dicen matalahúga o matalahúva... yo oí esa palabra por primera vez en tenerife, que había pastelitos de ese ingrediente.

    Por cierto, qué reunión más buena, qué de gente, ahhhh, ya he conocido a tu hijo!! :)

    Besito

    ResponElimina
  7. Ualaaa quina pinta de bunyooolssss, mmmm...
    Sou uns artistes de família!

    Bona Pascua!!!

    :D

    ResponElimina
  8. No puc no venir a mirar aquest bé de Déu de tant en tant... espero que me'n guardeu uns quants per finals de mes !! :-) Espero escapar-me uns dies.

    ResponElimina